Sylvánské zelené

16.02.2012 15:31

Sylvánské zelené je tradiční odrůda původem z Rakouska,dnes rozšířená po celé Evropě.Na Moravě bývala svého času nejrozšířenější odrůdou,lidově se jín říkalo Morávka.Genetická analýza ukázala,že se jedná o křížence Tramínu a Rakouského bílého.

Do Státní odrůdové knihy v České republice byla zapsána v roce 1941.

Víno má barvu zelenkavé až žluté,je příjemně zemité,přesto neutrální vůně.Při přiměřeném výnosu se kyselinka rychle odbourává a víno je pak neutrální,kořenité,připomínající Tramín.

Sylvánské zelené se výborně pije.Jeho konzumace neunavuje,jde o neutrální víno,které nenarušuje chuť jemných jídel,ale harmonizuje jí.

Hodí se k polévkám,jarním,zeleninovým.Lze ho konzumovat k čerstvým nebo k taveným sýrům.Skvěle doplňuje všechny úpravy sladkovodních ryb.Můžeme si ho dopřát i ke steakům,k telecímu masu,k drůbeži.

My nabízíme Sylvánské zelené jako víno suché se zbytkovým cukrem 4,5 g/l,nazelenalé barvy se zlatavými tóny,lehounce kořenitá chuť,plná,rozmanitě ovocitá.Prezentuje se příjemným dojmem celistvosti.