Rulandské šedé

16.02.2012 15:22

Rulandské šedé je stará odrůda,pochází pravděpodobně z Burgundska ve Francii.Její pěstování je kromě Francie rozšířeno do Německa,Rakouska,Maďarska a ČR.Původní francouzský název je Pinot gris,český název vznikl z německého Ruländer,podle obchodníka s vínem J.S.Rulanda,který se zasloužil o rozšíření odrůdy ve Falcku.

Do Státní odrůdové knihy bylo Rulandské šedé zapsáno v roce 1941,jeho původní název bylo Roučí šedé.

Víno má barvu zlatožlutou,vůně je jemná odrůdová až neutrální.Ve vůni a chuti nalézáme jádrové ovoce,pomeranč nebo mango.Cuť je plná,hebká,dlouhotrvající,založená na vysokém extraktu.Rulandské šedé je velmi plné víno,obvykle s vyšším obsahem glycerolu i alkoholu,harmonické,vláčné s utlumeným působením kyselin a s dlouho trvající dochutí.

 

Suchá vína z Rulandského šedého se hodí k výrazným úpravám drůbeže,uzenému lososu a k hutným polévkám.Doporučujeme ho k tvrdým sýrům typu Primátor,ke zrajícím sýrům a k uzeným pařeným sýrům.Sladší výběry jsou vhodné k dezertům.

My nabízíme Rulandské šedé s příjemně rozložitou ovocnou chutí,hladké až hedvábné,přesto s čitelnou kyselinkou.Vysoký extrakt zajišťuje dlouhotrvající dochuť.Víno je zařazeno jako suché se zbytkovým cukrem 2,1g/l.