Muškát Ottonel

16.02.2012 13:38

Odrůdu Muškát Ottonel vypěstoval ze semen Robert Moreau z Angers ve Francii.Jedná se  pravděpodobně o křížence odrůd Chrupka bílá a Muškát bílý.

Je rozšířena ve všech vinařských oblastech v Německu,Rakousku,Maďarsku,v zemích bávalé Jugoslávie a v Itálii.U nás je to okrajová odrůda.

Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1952.

Víno je světle žluté barvy,má velmi jemnou,jak už z názvu odrůdy vyplývá,muškátovou vůni.Chuť je středně plná a harmonická,kratší dojem,někdy má víno nižší obsah kyselin.

V dobrých ročnících však dává Muškát Ottonel plná vína.Muškátová vína mohou být suchá,polosuchá a dokonce i sladká.

Tato vína jsou vždy smyslná a mají silné kouzlo.

Vína se zbytkem cukru jsou velmi oblíbená.Protože mívá nižší obsah kyselin,je vhodné  konzumovat víno mladé,dokud je ještě svěží.

Muškát Ottonel se často používá k výrobě částečně zkvašeného hroznového moštu-burčáku.

Muškát Ottonel je vhodný k méně výrazným jídlům,kombinuje se s předkrmy z husích jater,nebo jako dezertní víno k moučníkům-výborný je k ořechových zákuskům.

My nabízíme Muškát Ottonel světle žluté barvy,s velmi jemnou a čistou muškátovou vůní.Víno má středně plnou,harmonickou chuť a příznivý obsah kyselin.Muškát Ottonel je u nás zařazen do polosladkých vín se zbytkovým cukrem 22,1 g/l.