Modrý Portugal
Odrůda Modrý Portugal nemá jednoznačný původ,traduje se,že byla v roce 1772 převezena z Portugalska do Rakouska.Rozhodně je tato lidová odrůda nejvíc rozšířena ve střední Evropě.Do Čech se dostala okolo roku 1880 a postupně se rozšířila do všech českých a moravských vinařských oblastí.Tato odrůda má podle některých našich odborníků v České republice mnohem větší budoucnost,než např.Cabernet Sauvignon,i když v posledních letech pokleslo procentní osázení plochy vinic.
Do Státní odrůdové knihy v České republice byla zapsána v roce 1941.
Víno má jemnou rubínovou barvu a jemnou vůni květin,jsou to jeho nejtypičtější znaky.Chuť je příjemná,sametová a jemně natrpklá.
Víno je lehčí,má méně tříslovin,nižší obsah kyselin,je velmi příjemného projevu,vyniká výbornou pitelností a harmonií.Vzhledem k rané sklizni odrůdy Modrý Portugal lze vytvořit velmi příjemný typ mladého červeného vína,které přichází na trh pod názvem Martinské víno v den svátku sv.Martina,tedy ještě před Beaujolais,k němuž se dá směle přirovnat.Je vhodný do směsí/cuvée/,dobře se přátelí ve směsích červených vín s Frankovkou i Svatovavřineckým.
Vína Modrého Portugalu se často podávají ke studeným masitým pokrmům,ale můžete ho podávat k bifteku,bažantovi,kachně,huse,zajíci na divoko a třeba i ke guláši.Hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní a k polotvrdým sýrům holandského typu.Lehká vína této odrůdy se hodí k zahánění žízně při stolování a dají se kombinovat s velkou paletou pokrmů,neboť svou neutralitou výraz jídel nijak neruší a hodí se tedy dobře k lehkým pokrmům,třeba k italské kuchyni.
My nabízíme Modrý Portugal jako suché víno se zbytkovým cukrem 3,6 g/l nebo polosladké se zbytkovým cukrem 20,0g/l.
Víno má květinovou vůni,je světle rubínové barvy,s nižší kyselinkou,v dochuti tóny ovoce.
Má méně tříslovin,je lehčí,velmi příjemného projevu,vyniká výbornou pitelností a harmonií.