Dornfelder

17.02.2012 11:52

Dornfelder je mladá německá odrůda,kterou vyšlechtil August Herold ve Státním učebním a výzkumném ústavu vinařském ve Weinsbergu v Německu v roce 1955 křížením dvou novošlechtěných odrůd Helfensteiner/kříženec odrůd Jakubské a Trolínské/ a Heroldrebe/kříženec odrůd Modrý Portugal a Frankovka/.

Jméno má odrůda po administrativním správci první vinohradnicko-vinařské školy v této německé spolkové zemi.

Do Státní odrůdové knihy v České republice byla zapsána v roce 2004.

 

Víno samotné je výrazně tmavě červené,s čitelným ovocným aroma,extraktivní až tělnaté chuti s doznívajícím vjemem po kyselinách,podle ročníku až velmi výrazným.

Odrůda měla původně sloužit k doplňování základních odrůd v červených vínech jako Modrý Portugal nebo Rulandské modré a díky své syté barvě bylo a je víno používáno jako krycí odrůda méně barevných vín v méně příznivých ročnících.

Vína jsou obvykle výborné kvality,kvalitativním rozsahem od stolních vín až k pozdním sběrům.

V dobrých ročnících nebo při redukci úrody však dosahuje přívlastkové cukernatosti a lze z něj vyrobit výborné harmonické červené víno.

Jsou vhodná ke scelování,zvýrazňují barvy různých cuvée.

Z pohledu kvality víno této odrůdy v hodnocení předstihuje své rodiče.

Plná vína se výborně hodí k masitým jídlům,podáváme je k pečeným masům,ke zvěřině a hovězímu masu.

Svěží vína Dornfelderu se hodí k těstovinám.

 

My nabízíme Dorfnelder jako suché víno se zbytkovým cukrem 2,00g/l.Vůně je svěží ovocná,barva temně rubínová,chuť rozložitá,plná vjemů lesních plodů,víno je příjemné,vybízí k další sklence.